ADA İLKYARDİM MERKEZİ
EVCİL HAYVANLARDA İLK YARDIM EĞİTİMİ
Evcil Hayvanlarda İlk Yardım Eğitimi

Hayvanlarda İlk Yardım Eğitimi Nedir ?

 

Evcil hayvan ebeveynlerinin isteyeceği son şey olan tüylü aile üyelerini acı içinde görmektir, ancak kazalar ve acil durumlar maalesef ki olur. Anın sıcağında ne yapılacağını bilmek zor olabilir. bu durumda Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren Ada İlk Yardım Eğitim Merkezi olarak Hayvanlara İlk Yardım Projesi ile sokaktaki ya da evimizdeki patili dostlarımıza acil durumlarda veteriner hekim yardımı sağlanıncaya kadar neler yapabileceğinizi yüzyüze şeklinde eğitmenlerimiz eşliğinde veriyoruz.

 

İlk yardım, insanlarda olduğu kadar hayvanlarda da oldukça önemli ve bilinmesi, uygulanması gereken bir husustur. Acil veteriner hekimliklerinin açık olmaması, maddi yetersizlikler ve ulaşım zorluğu gibi durumlarda hayvan beslenirken soluk borusunun tıkanması, kaza, kırık çıkık ve incinmelerde ilk müdahaleyi hayvanı ilk gören kişinin acilen yapması gerekir. Bu sayede hayvanın sakat kalmaması hatta yaşamına devam etmesi sağlanır. Hayvanların hayatlarına sağlıklı şekilde devam edebilmeleri ve sakat kalmamaları için hayvanlarda ilk yardım eğitimini almış ve sertifika sahibi olmak gerekir.

 

Eğitimin amacı

Hayvanlarda İlk Yardım eğitimini almış kursiyerlerimizin;

*Acil durumlarda ilk müdahaleyi yaparak hayvanın ölüm, sakatlık gibi olumsuz durumlara uğramamasını sağlamak,

*İlk yardım metotlarını bilerek gerekli durumlarda gönüllü kişi olmanın önemini kavramak, 

*Şok, havale ve donma gibi sağlık durumlarında uygulanacak teknikleri bilmek, 

*Doğru teknik ve yöntemlerle en kısa sürede hayvanı acil veteriner hekimliklerine götürmek ve hayvana refakat etmek gibi bilgileri uygulaması amaçlanmaktadır.

Eğitime Kimler Katılabilir? 

*Evcil hayvan besleyen sahipler,

*Sokak hayvanlarına yardımcı olmak isteyen vatandaşlar,

*Eğitime katılmak ve kendini bu alanda geliştirmek isteyen herkes Hayvanlarda İlk Yardım eğitimini alabilir. 

Bu Eğitimde Sizleri Neler Bekliyor?

Yaralanma, Kırık ve Çıkılarda İlk Yardım

Evcil hayvanınız, uzuvları yaralandığında topallıyor ve sızlanıyor olabilir. Bu, bir kas veya tendon yaralanmasını, bir kırığı veya çıkığı gösterebilir. Evcil hayvanınız bir yaralanmadan sonra herhangi bir rahatsızlık belirtisi gösteriyorsa, bu bir şeyin doğru olmadığının iyi bir göstergesidir ve ilk yardım uygulanarak sonucun daha kötüye gitmesi önlenebilir.

Dış Kanamalarda İlk Yardım

Sıyrıklar, ısırıklar, çizikler ve yırtık pençelerin tümü kanamaya neden olabilecek yaygın yaralanmalardır. Dış kanamanın oldukça belirgin semptomları vardır. Deriden kan gelecektir ve muhtemelen kürke yakalanacaktır. Yerde damlalar veya lekeler bile fark edebilirsiniz. Kanamanın durdurulması yolu ile olası fazla kan kaybının önüne geçmek gerekmektedir.

 

İç Kanamalarda İlk Yardım

Evcil hayvanınıza bir araba çarptıysa veya yüksekten düştüyse, iç kanaması ve kırık ihtimali olabilir. İç kanamanın tespit edilmesi zordur çünkü semptomlar dış kanama kadar belirgin veya net değildir ancak bazı belirtileri vardır bu eğitimde bu belirtilerin neler olduğunu öğreneceksiniz.

 

Yanıklar ve Elektrik Çarpmasında İlk Yardım

Evcil hayvanlar genellikle elektrik çarpması, kimyasallara maruz kalma ve sıcak sıvılar veya nesneler nedeniyle yanığa maruz kalabilir. Yanan hayvanlar, bir uzvunun etkilenmesi durumunda sızlanma ve hatta topallama şeklinde ağrı ve rahatsızlık belirtileri gösterecektir. Cilt kırmızı ancak sağlam görünebilir (birinci derece yanık) veya ciddiyetine bağlı olarak (ikinci derece ve üçüncü derece) birden fazla cilt katmanında kısmi veya tam bir doku kaybı olabilir. Yanık şiddetliyse ve / veya vücudun geniş bir alanını kaplarsa evcil hayvanınız hayati tehlike oluşturan bir şoka girebilir. Bu aşamada evcil hayvanınıza nasıl bir ilk yardım uygulamasında bulunacağınızı bilmek çok önemlidir.

Boğulma ve Solunum Yolu Tıkanıklıklarında İlk Yardım

Meraklı evcil hayvanlar, yapmamaları gereken şeyleri çiğnerken başları belaya girebilir. Evcil hayvanınız bu belirtileri gösteriyorsa boğuluyor olabilir. Öksürme ve öğürme gibi boğulma sesleri, nefes almada güçlük, ağızlarını pençeleme ve diş etlerinde ve dilde mavi renk değişikliği olup olmadığı gibi belirtileri değerlendirebilmek ve alacağınız ilk yardım eğitimiyle doğru ve hızlı müdahale edebilmek evcil hayvanınızı yaşama bağlamak için son derece önemlidir.

 

Zararlı Maddelerin Yutulması ve Zehirlenmelerde İlk Yardım

Kimyasallar, zehirli yiyecekler, giysiler, küçük oyuncaklar ve bitkiler hayvanlarımız için tehlikeli olabilir, ancak bazen merak onlardan en iyi şekilde yararlanır. Evcil hayvanınızın gösterebileceği bazı semptomlar arasında uyuşukluk, kusma, ishal, nöbetler, nefes almada zorluk ve bilinç kaybı yer alır. Zararlı bir şey alıp almadığından emin değilseniz, bu işaretler yardımcı olabilir.

 

Sıcak Çarpması ve Donmalarda İlk Yardım

Evcil hayvanlar, tıpkı insanlar gibi aşırı ısınmaya karşı hassastır. Sıcak çarpmasını önlemenin yolları vardır ve çoğu sağduyudur. Evcil hayvanınızın nefes nefese kaldığını, nefes aldığını, yürümekte zorluk çektiğini veya yere yığıldığını fark ederseniz, o zaman sıcak çarpmasından muzdarip olabilir.Konu ile ilgili diğer detaylı ve önemli bilgiler eğitimimizde yer almaktadır.

Şok Durumunda İlk Yardım

Bir araba çarpması veya yanma gibi ciddi bir travmanın ardından evcil hayvanınız bir şok durumuna girebilir. Vücut şoka girdiğinde, iç organlara giden kan akışının azalması nedeniyle yeterli oksijen alamaz. Şok yaşamı tehdit eden bir durumdur ve acil tıbbi müdahale gereklidir.

Temel Yaşam Desteği ( Kalp Masajı - Suni Solunum )

Evcil hayvanınızın nefes almadığını fark etmek korkutucu ve streslidir. Soluk diş etleri ve göğsün hiç hareket etmemesi apne veya nefes almama belirtisidir.Eğitim almış bir ilk yardımcı tarafından derhal Temel yaşam desteğine başlanmaz ise evcil hayvanınız tehlikede!!!


Detaylı bilgi için 0555 016 2013 numaralarımızdan ulaşabilirsiniz...